Hoe lang verkoopt Brico nog glyfosaat?

Brico blijft schaamteloos herbiciden met het schadelijke glyfosaat aanprijzen. En dat terwijl zijn Nederlandse zusterbedrijf Praxis en vele andere ketens in de buurlanden deze al lang uit de rekken hebben gehaald. Wanneer stopt Brico met de verkoop van deze producten? Samen kunnen we de Belgische marktleider op andere gedachten brengen.

Help Brico overtuigen


Waarom deze campagne?

Ondanks protest van zijn klanten en bezorgde burgers blijft Brico schadelijke pesticiden verkopen. We willen samen met jou de grootste doe-het-zelfketen van het land op andere gedachten te brengen. Want zulke producten bedreigen niet alleen het milieu, maar ook onze gezondheid.

Brico moet onmiddellijk alle producten met glyfosaat, zoals Roundup en Weedol, uit zijn winkels bannen. Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie noemen glyfosaat “waarschijnlijk kankerverwekkend” voor de mens, en de stof is bewezen schadelijk voor het milieu. Bovendien zijn er genoeg ecologische alternatieven voor huis- en tuingebruik.

Onder andere in Duitsland, Nederland en Oostenrijk hebben grote ketens deze onkruidverdelgers al gedumpt. Nu is het aan de Belgische doe-het-zelfsector, met marktleider Brico op kop. Zelfs zijn zusterbedrijf Praxis heeft glyfosaat al van het schap gehaald. Hoe moeilijk kan het zijn?

Er zijn geen excuses meer voor Brico. Dit vergif moet er nu uit!


Wat hebben we al gedaan?

In maart 2015 raakte bekend dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is, aldus de WHO. Samen met organisaties als Kom op tegen Kanker, Test-Aankoop en de Gezinsbond schreef Greenpeace de 4 grootste doe-het-zelfketens van België aan. Er volgden nog een succesvolle petitie en stickeractie, maar Brico, Gamma, Hubo en Aveve negeerden het protest.

Eind mei 2016 gingen bijna tweeduizend mensen bij Brico stickers kleven op verpakkingen van Roundup & co: ‘Geen pesticiden in mijn winkel’. De marktleider moet zijn verantwoordelijkheid nemen, vonden ze. In juni keerden actievoerders terug naar enkele winkels van Brico om er de schadelijke producten letterlijk uit de rekken te nemen.

Ook online bleven onze medestanders massaal druk uitoefenen. Ze postten foto’s van hun tuin zonder pesticiden, en uitten hun ongenoegen met een negatieve recensie voor de winkelketen. De CEO, Dieter Struye, ontving een tsunami van e-mails met de vraag om niet langer schadelijke pesticiden te verkopen.

Toch bleef het stil. Dus zijn we op op 5 oktober 2016 langsgegaan bij de hoofdzetel om er een duidelijke boodschap af te leveren: jullie zijn nog niet van ons verlost...

Eind 2016 voerde Greenpeace een mediacampagne met het beeld van een baby en een fles Roundup: “Hoe lang verkoopt Brico die wapens nog?”. Dat werd gevolgd door een actie op 30 december, bij de veldrit Brico Cross in Bredene. Maar de winkelketen ziet zelf geen reden om deze producten uit de handel te nemen. Vreemd voor een bedrijf dat zichzelf ‘partner in duurzame ontwikkeling’ noemt...

Tot op vandaag blijft Brico zijn klanten onkruidverdelgers zoals Roundup aanbevelen. Wanneer gaat de keten eindelijk het milieu en onze gezondheid boven zijn winst plaatsen?

Help Brico overtuigen

Help Brico overtuigen

Hoe kan je helpen?
1. Bekijk en deel de video

2. Post de video op de Facebook-wall van Brico.

3. Bel naar de hoofdzetel van Brico.

Vorm het nummer 02/467 92 11 of 02/467 92 00 en vraag naar de directeur van Brico, mijnheer Struye.
Laat hem weten dat je (als klant van Brico) wil dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt, door alle producten met glyfosaat te bannen.
Als hij niet beschikbaar is, kan je vragen om deze boodschap door te geven, of op een ander moment terugbellen.

4. Zeg NEE tegen glyfosaat op Europees niveau. Teken het burgerinitiatief tegen deze schadelijke stof.

5. Als je dat wil, kan je de campagne ook met een gift steunen.

top